Tegenwoordig komen de termen : Vintage-, Fair-, Vegan en Green Fashion steeds vaker voor. Maar wat is het verschil en wat betekenen deze termen eigenlijk?

Wat is Vintage Fashion?

 

Vintage kleding zijn oude kledingstukken uit een bepaald tijd waar hernieuwde belangstelling voor is. Maar is dit dan niet hetzelfde als tweedehands kleren? Het antwoord hierop is nee. Het verschil hierin is dat vintage producten uniek en moeilijk verkrijgbaar zijn. Daarnaast is de geschiedenis tussen vintage en tweedehands items ook een groot verschil. Het is namelijk zo, dat de vintage kledingstukken goede kwaliteit bieden en afkomstig zijn tussen de jaren 1920 en 1980. De artikelen wat allemaal daarna worden gerecycled noemen we tweedehands kleding. Tweedehands producten zijn dan vaak versleten en niet altijd afkomstig uit een bepaalde tijdsperiode.

 

 

 

Hoewel veel mensen vaak met de nieuwste trends mee willen gaan, zijn er toch aardig wat voordelen waarom je voor vintage zou kunnen kiezen.

 

 

 

Een van de belangrijkste punten is dat vintage natuurlijk goed is voor de milieu, maar daarnaast zijn de kledingstukken uniek en origineel. Vervolgens loop je met kleding wat een geschiedenis meedraagt. En vergis je niet, vaak behoren vintage items ook tot de nieuwste trends. 

 

 

 

 

 

 

Green Fashion & Fair Fashion

 

 

 

Een ander woord voor green fashion is duurzaam fashion. Duurzame kleding artikelen worden ook steeds populairder in de modewereld. Bij Fair Fashion gaat het vooral om de gezonde werkomstandigheden. Het verschil tussen green- en fair fashion is dat er bij green fashion milieubewust wordt geproduceerd en bij Fair fashion arbeids bewust. Green kledingstukken zijn ook vaak minder voordelig dan ‘normale’ kleding, omdat er bij de productie gezorgd wordt voor minder en/of weinig effect heeft op de milieu. En met Fair Fashion wordt elk arbeider in ontwikkelingslanden beschermd tegen uitbuiting. Hier draait het allemaal om eerlijkheid en openheid. Elk personeel heeft een eerlijke loon en gangbare werktijden.

 

 

 

Bij beide productieprocessen, gebruiken de producenten duurzame materialen van hoog kwaliteit, zoals biologisch katoen of gerecycled plastic. Door deze materialen is de duur van de kleding langer en hoef je niet zo snel weer nieuwe kleding in te kopen.

 

 

 

 

 

 

Vegan Fashion

 

 

 

Er worden jaarlijks miljoenen dieren uitgebaat in de modebranche. Dit is verschrikkelijk en overbodig.  Er zijn genoeg materialen om een goed en kwalitatief product te leveren. 

 

 

 

Bij vegan fashion gaat het allemaal om diervriendelijke producten. In vele producten zitten dierlijke producten, zoals tassen, kleding, schoenen of accessoires. Bij Vegan Fashion wordt geen enkel beest tijdens het productieproces in de product verwerkt. Net als een vegetariër of veganist letten zij op de maaltijden die zij consumeren, letten zij ook op de producten die zij kopen. Sommige mensen willen liever geen echt leer dragen of een echte bontjas. Daarvoor zijn er meer dan genoeg alternatieven bedacht. 

 

 

 

Welke van deze fashion termen trekt jou het meest aan?