Wat is fast fashion?

Het is overduidelijk te lezen in de naam: ‘snelle mode’. Fast Fashion, het is weliswaar een manier voor consumenten om sneller en eerder te kunnen profiteren en genieten van de modetrends voor een relatief lage prijs. Fast fashion staat meer bekend om haar negatieve kanten. 

Nadat de nieuwste catwalk kledingstukken zijn gepresenteerd, worden de collecties ontworpen, gebaseerd op deze trends. Deze worden in grote getallen en goedkoop geproduceerd. Vaak gaat deze productie gepaard met uitbuiting o.a. kinderarbeid, lange werkuren en slechte arbeidsvoorwaarden. 

Voorkom natuurrampen!

Het gevolg van deze milieuvervuilend industrie is dat de trends eerder eindigen. Alhoewel veel mensen ontkennen dat zij de trends niet echt volgen, voelen de meeste kopers, vooral de jongeren zich geroepen om nieuwe kleding te halen.

Fast Fashion heeft te maken met de snelheid van de fashionbedrijven. Deze bedrijven kunnen binnen een paar weken de kledingstukken ontwerpen, produceren en vervoeren bij de filialen waar de consument een lage prijs betaalt voor de artikelen. Zij hebben elk jaar een omzet van miljoenen en hebben honderden filialen wereldwijd. De kledingstukken gaan minder lang mee, omdat de artikelen goedkoop en slechte kwaliteit leveren. 

Wij dragen onze t-shirts steeds minder vaak. Een gemiddelde Nederlander draagt ongeveer een t-shirt 9 keer. Wij worden steeds meer blootgesteld aan de mode-industrie bijvoorbeeld op social media , televisie etc, hierdoor zijn wij geneigd om steeds te willen meegaan met de nieuwste trends. Maar dit heeft als gevolg dat er meer grondstoffen, water en chemicaliën moet worden gebruikt. 

Er wordt gezegd dat je voor het produceren van één shirt en één spijkerbroek onwijs veel water nodig hebt. Dat is ongeveer 20.000 liter water. Kan je dit voorstellen?

Slow Fashion 

Er wordt steeds meer aandacht besteed aan fast fashion, daardoor zijn mensen bewust geworden en is de vraag naar eerlijke, maar ook duurzame kleding toegenomen. Er zijn gelukkig consumenten en producenten die hierin een verandering willen brengen. Wij willen meer Slow Fashion. Het is de bedoeling dat wij de duurzame mode intreden en de massaproductie vermijden. Zo zorgen wij er samen voor om de milieu minder te belasten met chemicaliën. COTIT is zeker milieubewust en wij zijn tegen stoffen verspilling. 

Laten we samen werken aan een beter milieu en bewust worden van onze aankopen.