Vanaf 2014 wordt Koningsdag gevierd op 27 april, de verjaardag van Koning Willem-Alexander. Maar om de verspreiding van het virus tegen te gaan, mogen we geen evenementen houden tot 1 juni 2020. Het nationale feest, dat op maandag 27 april zou plaatsvinden, vervalt daardoor. 

Er zal niet binnen de grachtengordel worden gevaren, geen vrijmarkten in elke stad worden gehouden en geen massaal bezochte concerten of festival worden gevierd. Dit jaar wordt Koningsdag niet wat we gewend zijn. Maar dat betekent niet dat we geen feest kunnen vieren. Wij geloven dat wij alsnog een geweldige dag er van kunnen maken. 

Dit jaar geen Koningsdag maar Woningsdag. Zelfs de Oranjebond heeft een alternatieve programma uitgestippeld. Een terugblik op de voorgaande Koningsdagen wordt uitgezonden op de televisie, een mogelijkheid om alsnog spullen te verkopen op internet en een proost moment op de koning zal om 16:00 uur landelijk plaatsvinden. Grandioos! Vervolgens is er een gedenkwaardige activiteit voor kinderen om een digitale brief te sturen aan de jarige Koning! Te gek! Later op de dag zal er ook een speciale uitzending zijn waarin de vraag: ‘Hoe viert Nederland Koningsdag in corona-tijden?’, centraal staat. Heel Nederland wordt uitgedaagd om het beste ervan te maken, dit speciale programma zal erg interessant zijn. En wij zullen vast verrast zijn hoe creatief ons land kan zijn.

Hiernaast zijn er voldoende activiteiten en spellen die jij samen met jouw familie thuis kunt uitvoeren. Tips om toch nog een sfeervolle koningsdag te hebben: 

  • Familie spelletjes. Deze spelletjes laten jou en jouw familie hoe dan ook lachen. Winnen is geen prioriteit. Het leuk en gezellig hebben is waar het om draait.
  • TikTok. Je hebt er vast al veel over gehoord. Gekke filmpjes maken, er achteraf om lachen en het delen op je social media is fantastisch. 
  • Zingen en dansen. Laat jouw gekste moves zien of geweldige stem. Je hoeft niet het beste te zijn hierin. Als je maar de plezier eruit haalt, het is bovendien een woningsfeest. Welke zangkunsten of danspasjes heb jij in je? 
  • Knutselen. Ben jij altijd al goed geweest in origami? Laat nu dan maar eens zien of jij een windmolen kan knutselen! Geloof het of niet, het is mogelijk.
  • Verkleedfeestje. Rare grote broeken, bizarre pruiken en gekke make up. Wie van jouw familie ziet het er gekst uit?  

Beleef deze dag door jezelf compleet te verkleden in de kleur oranje, in jouw versierde huis en tuin met de oranje sferen! Be safe, stay home en maak er een onvergetelijke dag van!

Fijne Woningsdag!